Wandelen in de bossen rond La Roche-en-Ardenne
(zie: Ontspannen in de Ardennen)
Paardrijden in de Ardennen
(zie: Outdoor in de Ardennen)
High-ropes
(zie: Outdoor in de Ardennen)
De rivier de Ourthe in de herfst
(zie: Ontdek de Ardennen)
Zuid Eifel
Duitse Ardennen - Eifel
Le Tombeau du Géant of Graf van de reus
(zie: Ontdek de Ardennen)

naar de Vlaamse Ardennen naar de Franse Ardennen naar de Luxemburgse Ardennen Naar de Duitse Ardennen (Eifel) naar de Belgische Ardennen

Vlaamse Ardennen

In de meest zuidelijke regio van de provincie Oost-Vlaanderen vind je een landschap dat opvallend veel verschilt van de rest van Vlaanderen.
Je ziet er beboste heuveltoppen, glooiende hellingen en valleien met rivieren. Je bent in de Vlaamse Ardennen.

Het is alleen de naam, verder heeft de streek heeft niets te maken met de Ardennen in Wallonië, maar is slechts zo genoemd vanwege haar heuvelachtige karakter.
De benaming werd gegeven door de schrijver Omer Wattez. Onderwijzer en schrijver die in 1889 vooral bekend geworden is als de grondlegger van het toerisme in het zuiden
van Oost-Vlaanderen en volgens velen de bedenker van de term Vlaamse Ardennen.

Geen echte Ardennen dus, maar dat neemt niet weg dat het een prachtige streek is.
Zodra je de verkeerswegen verlaat en onverharde wegen kiest, vertraagt je beleving en valt alle geluid weg.
Een ervaring die je stil maakt en die je enkel bij je zelf kunt ontdekken. Alleen het ruisen van de bomen en je eigen voetstappen kon je horen.
Wie geregeld de Vlaamse Ardennen doorkruist, kent ze ongetwijfeld : de holle wegen. Een weg die plots verdwijnt in het omliggende landschap,
en veranderd in een groene tunnel of een gewelf van takken, waar het betoverende spel van licht en schaduw je even in een andere wereld doet wanen.

Belgische nationale sporten trots

Ieder jaar weer worden de Vlaamse Ardennen overspoelt door liefhebbers van de Belgische nationale sport de wielerklassiekers,
maar die sport liefhebbers vinden ook allemaal hun gading voor het proeven van België’s nationale trots: het bier.

Beleef het plezier van samen met anderen te fietsen. Verken de groene omgeving en geniet van de prachtige landschappen.
Kleine plattelandsweggetjes voeren je naar eeuwenoude steden.
Stop en trakteer je zelf eens op zo’n uniek streek gerecht of drink een biertje van een van de acht brouwerijen van de Vlaamse Ardennen.

Hotondberg

De Hotondberg , altijd opgenomen in de wielerklassiekers, is met zijn 145 meter de hoogste berg van de Vlaamse Ardennen.
De Kluisberg komt daar direct na met zijn hoogte van 141 meter en is één van de pronkstukken van de Vlaamse Ardennen.
De waardevolle natuur, prachtige vergezichten, bezienswaardigheden en recreatie voor de kleine natuurliefhebbers, maken dit een ideale bestemming voor jong en oud.

Duitse Ardennen (Eifel)

Vanuit de Belgische Ardennen ga je moeiteloos de grens van Duitsland over en kom je in de Duitse Ardennen, de Eifel.
In de Duitse Ardennen is de Eifelstreek een belevenis. Het is nog maar een jong vulkaangebied. Rond 11.000 jaar geleden waren deze vulkanen nog actief.
Dat vurige verleden van de Eifel wordt in talrijke informatiecentra, musea en mijnbouwwerken gepresenteerd en is de moeite waard om die te bezoeken.

Vandaag kan je genieten van die uitbarstingen in de vorm van meer dan zeventig meren, maaren**, bronnen, rode zandsteen- en tropische riffen,
kortom een prachtig en interessant gebied met haar vulkaanheuvels en kratermeren, ontstaan door die eeuwenlange vulkanische werking.
Nergens in Duitsland vindt men ook zo veel mineraalbronnen.

Nationaalpark in de Duitse Ardennen / Eifel

Ontdek de oerwouden van morgen. Hier leven van wilde katten, zwarte ooievaars en verder nog rond de 1.450 bedreigde dieren- en plantensoorten.
Geniet van unieke uitzichten over de stuwmeren van de Rur-, Ober- en Urftsee.
Een breed spectrum van afwisselende rondleidingen en aanbiedingen door het park garanderen een unieke natuurbeleving.

Vennbahn* - Maaren** - Geocaching***

 

De actieve vakantieganger kan hier zijn of haar hart ophalen, want er zijn volop sportieve mogelijkheden: vissen, watersport , paardrijden, midgetgolfen, tennissen, parachutespringen, wandelen, geocaching***, fietsen , mountainbiking, kanoën enz.

 

De Vennbahn* is een prachtige fietsroute van maar liefst 125 kilometer die door drie landen slingert ; Van België door de Eifel naar Luxemburg . Door de hele Eifel lopen trouwens uitstekende fietsroutes, die vaak over oude spoorbanen door prachtige natuurgebieden voeren.

 

*Vennbahn is voor fietsers een aanrader. Je rijd over een oud spoorwegtracé wat betekent geen snelverkeer, dat de stijgingen minimaal zijn en je bovendien kan genieten van prachtige uitzichten.

 

**Maaren. In de prachtige natuur van de Eifel zijn vele meren en Maaren (volgelopen vulkaankraters) te vinden waar je uitstekend kan zwemmen en waar watersport mogelijkheden zijn. Binnen-zwembaden zijn er o.a. in Prüm, Gerolstein en Stadtkyll.

 

***Geocaching is kort en simpelweg gezegd schatzoeken maar dan met moderne (elektronische) hulpmiddelen zoals gps en/of smartphone. Geocaching bestaat sinds 2000 en er wordt wereldwijd door miljoenen mensen aan meegedaan.

Het Nationaalpark Eifel werd 2004 als eerste Nationaalpark van het bondsland Noordrijn-Westfalen gegrond.