Wandelen in de bossen rond La Roche-en-Ardenne
(zie: Ontspannen in de Ardennen)
Paardrijden in de Ardennen
(zie: Outdoor in de Ardennen)
High-ropes
(zie: Outdoor in de Ardennen)
De rivier de Ourthe in de herfst
(zie: Ontdek de Ardennen)
Zuid Eifel
Duitse Ardennen - Eifel
Le Tombeau du Géant of Graf van de reus
(zie: Ontdek de Ardennen)

 

Marchés Fermiers
Hoeveproducten-Boerenmarkt

Wat eerst een "geitenwollenzokken" gebeuren was krijgt vandaag de dag een meer en meer professionele aanpak. Winkels en markten met eerlijke producten zonder chemische toevoegingen en etenswaren trekken meer en meer publiek. Brood, kaas, groenten, enz. Iets wat je hier in de Ardennen steeds meer tegen komt zijn de "Marchés Fermiers". Boerenmarkten waar over het algemeen kleine kneuter boertjes en huis-tuin en keuken kunstenaars die hun eigen gemaakte-, geteelde producten onder de aandacht en aan de man proberen te brengen.
Kleine zelfstandigen in hart en nieren met liefde voor hun producten. Kleinschalig blijven de markten wel en daar is niets mis mee, want hier is direct contact met de makers van die producten heel gewoon. Vooral de verbondenheid met de natuur is opvallend.
Iedere derde zaterdag van de maand is er ook zo'n markt in Ambly (gemeente Rochefort). Ik kwam in gesprek met Émile et Camille, een jong echtpaar met twee kleine kinderen die een halve hectare grond cultiveren in het dorpje Buissonville bij Rochefort. Zij verbouwen daar groenten en fruit met alle respect voor mens en natuur. Gedreven, met een duidelijk doel voor ogen zoals: eigen grond, uitbouwen voor meer diversiteit als wintergroenten en aardbeien en serres voor tomaten, paprika's, aubergines en ondanks dat ze ook op diverse gewone marken in de omgeving zijn te vinden willen ze een groter afzet gebied creëren. Chou-rave een z.g. vergeten groenten had ik nog nooit gezien laat staan geproefd. Direct een paar gekocht, thuis geproefd en de smaak toch wel herkend. Een Chou-rave wordt veel toegepast in rauwkost salades. Hij heeft een stevige bite en is ook lekker bij een kaasplankje.

Andere stalletjes met eigen gebrouwen bier, gedistilleerd pékèt*, artisanaal gebakken brood, veel verschillende soorten kaas en olijfolie op schoteltjes gepresenteerd allemaal om te proeven. Vin-chaux**, bier en een heerlijke pompoenensoep tegen een klein prijsje. Kleine eigen gemaakte sier objecten en cadeautjes. Als er in deze periode van het jaar ook nog een muzikale- verhalen vertellende kerstman langs komt, en niet alleen voor de kinderen, is het plaatje helemaal kompleet.