Wandelen in de bossen rond La Roche-en-Ardenne
(zie: Ontspannen in de Ardennen)
Paardrijden in de Ardennen
(zie: Outdoor in de Ardennen)
High-ropes
(zie: Outdoor in de Ardennen)
De rivier de Ourthe in de herfst
(zie: Ontdek de Ardennen)
Zuid Eifel
Duitse Ardennen - Eifel
Le Tombeau du Géant of Graf van de reus
(zie: Ontdek de Ardennen)

Franse Ardennen

Met de Franse Ardennen bedoelen we het noordelijk deel van de Franse provincie Champagne-Ardenne, met als hoofdstad de dubbelstad Charleville-Mézières.
Een streek die perfect aansluit bij de Belgische Ardennen. Het is eigenlijk één groot openluchtmuseum.
Ook in de Franse Ardennen geniet je van een uitgekiende mix van natuur, geschiedenis en gastronomie.

Semoy - Meuse (Semois - Maas)

Deze rivieren hebben ook hier, in de Franse Ardennen gezorgd voor de overweldigende natuur.

De Semois / Semoy wordt ook wel eens de Koningin van de rivieren genoemd en terecht.
Ze ontspringt op het plateau van het Arelerland (Pays d'Arlon) midden in de hoofdstad van de provincie Luxemburg, Aarlen(Arlon).
In de zacht golvende Gaume verandert de Semois van een beek in een rivier en vloeit ze rustig slingerend door groene weiden, op weg naar het harde Ardennenmassief.

Als de Semois die Ardennen bereikt, even na Jamoigne, begint haar loop aan een enorm slingerwerk rond de harde leisteenbergen, wild stromend in vele meanders*.
Na ontelbare bochten en kronkels verandert haar naam aan de Franse grens bij Herbeumont in Semoy. Wat verder te Monthermé vloeit de Semoy over in de Maas.

* Een meander is een lus in de loop van een natuurlijke rivier. Hemelsbreed is de afstand tussen Arlon en Monthermé slechts 82 km.
De Semois is, mede door de vele meanders, van begin tot eind, 270 km.

Maas / Meuse

De Maas is een regen rivier, de slagader van de Ardennen. Hij is 950km lang en ontspringt in de buurt van Parijs op het Plateau de Langres.
Snijdt ,de hoofdstad Van de Franse Ardennen Charleville-Mézières, doormidden en gaat dan verder naar het noorden door België en Nederland.
Onderweg storten talloze kleinere rivieren, zoals de Semois, Samber, Lesse, Ourthe, hun water in de Maas.

In het verleden was de Maas, meer nog dan nu, een belangrijke verkeer ader.
Hij verbond en verbind nog steeds de steden als Sedan, Charleville-Mézières, Dinant, Namen, Luik en Maastricht, Rotterdam met elkaar.
De bevaarbaarheid was en is nog steeds afhankelijk van de waterhoogte. In het droge seizoen zijn sommige delen niet te bevaren.

Langs de Maas zijn aan beide oevers statige huizen, kasteeltjes en wijnvelden te zien, maar hij stroomt ook door verstilde natuurgebieden.
Er is langs de Maas van Givet aan de Belgische grens tot aan Charleville-Mézières een pad aangelegd met een lengte van 83km, speciaal om te wandelen, te fietsen, paard te rijden en te rollerskaten.
Op die manier ziet u de fantastische en legendarische landschappen van het Franse Maasdal.

History - geschiedenis

In de loop van vele eeuwen hebben in de Franse Ardennen vele religieuze conflicten en oorlogen plaats gevonden en die hebben duidelijke sporen nagelaten in het landschap en steden .
Burchten, kastelen, forten, vesting steden uit de middeleeuwen En dan hebben we het niet over de oorlogen die bij de Fransen en Belgen nog vers in het geheugen liggen.
Veel van die bewogen geschiedenis is voor geïnteresseerden terug te vinden in de diverse musea .

Gastronomie -streekproducten

De gastronomie, vele streekproducten met als pijler het Ardenne bier en al die producten van het collectieve merk "Ardennes de France".
Ons advies, bezoek tijdens uw vakantie de vele boeren- en dorpsmarkten om zo al deze lekkernijen te ontdekken en te proeven.

De Franse Ardennen gaan over in de Champagne streek en als je toch in buurt bent…