Wandelen in de bossen rond La Roche-en-Ardenne
(zie: Ontspannen in de Ardennen)
Paardrijden in de Ardennen
(zie: Outdoor in de Ardennen)
High-ropes
(zie: Outdoor in de Ardennen)
De rivier de Ourthe in de herfst
(zie: Ontdek de Ardennen)
Zuid Eifel
Duitse Ardennen - Eifel
Le Tombeau du Géant of Graf van de reus
(zie: Ontdek de Ardennen)

Luxemburgse Ardennen

De Luxemburgse Ardennen staan bekend om hun glooiende valleien, prachtige- soms ruige bossen en groene vergezichten.
Deze heerlijk rustige streek heeft werkelijk alles te bieden.
Het is een echt paradijs voor natuur liefhebbers, mountainbikers en wandelaars. Groot en klein kunnen er genieten van de thematische wandelroutes.

Luxemburgse Ardennen = "Ösling"

De Luxemburgse Ardennen bevinden zich in het noordelijk deel van het Groothertogdom en beslaan ongeveer één derde van het Land.
De streek is dun bevolkt en is bekend onder de naam Ösling (in het Frans: Oesling en in het Luxemburgs: Éislek).

De Ösling is een uitloper van de Belgische Ardennen en ligt ongeveer tussen de 400 en 500 meter boven zeeniveau.
De berg Kneiff in Huldange is met ruim 560 meter het hoogste punt van het Groothertogdom Luxemburg.
De Luxemburgse Ardennen vormen als het ware een oceaan van groen met dicht beboste valleien, weidse plateaus met in het midden het meer van Esch-sur-Sûre.

De belangrijkste rivieren in de Ösling zijn:

de Sûre (Sauer); Die ontspringt op de grens van België in de bossen van Bastogne.
de Our; Vormt de grens tussen Duitsland en Luxemburg
de Woltz
de Mozelle (Moezel)
de Alzette,
de Ernz Noir, (Duits: Schwarze Ernz, Letzeburgs: Schwaarz lernz) is een rivier in het oosten van het Groothertogdom die van zuid naar noord door het Luxemburgse "Mullerthal" loopt.
de Wiltz. De gelijknamige stad ligt in het hart van de Ardennen, rond het Natuurpark van de Boven-Sûre, met bosrijke heuvels en rustige dalen, wat men het best te voet ontdekken kan.

Ook cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen door de vele middeleeuwse kastelen en forten in de kleine historische stadjes zoals Vianden, Clervaux, Wiltz en Esch-sur-Sûre. Verstilde kloosters, landelijk gelegen watermolens, ingeslapen boerendorpjes en, vergeleken met de Belgische Ardennen, allemaal keurig onderhouden.

Mullerthal

De oudste stad van het Groot Hertogdom is Echternach. Met oude patriciërshuizen, nauwe straatjes en de oude stadswallen voert het je terug naar de middeleeuwen. De stad is gelegen aan de oever van de Sure, welke de grens met Duitsland vormt. Hier begint ook het fascinerende Mullerthal, het Duits-Luxemburgs Natuurpark, ook vaak het Luxemburgse Klein Zwitserland genoemd.

De Mullerthal -Trail leidt over een lengte van 112 km door alle landschappelijke bijzonderheden van de Regio. Paden gaan door bossen en weiden om steeds weer langs indrukwekkende kloven en bizarre rotsen te komen.
Foto- en filmtoestel moet zeker mee als u dit prachtige natuurpark gaat bezoeken.

Gutland

Het zuidelijke deel van het Groot Hertogdom, het zo genaamde Gutland met de hoofdstad Luxemburg is het dichts bevolkt, 90% van de Luxemburgers wonen en werken daar.
In dat gedeelte van het land is de grond ook veel vruchtbaarder dan in het noorden. Denk alleen maar aan de hellingen van de Moezel met zijn wijnbouw.